Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Πότε είναι ο χρόνος οι νέοι να σταματήσουν να μένουν με τους γονείς τους; (video)


Κάποια στιγμή οι νέοι αποφασίζουν να φύγουν από  το σπίτι που έμεναν με τους γονείς τους. Η ιδανική συνθήκη είναι αυτό να γίνει κοινή συναινέση μεταξύ των γονέων και των νέων και να νιώθουν και οι δυο ότι αυτό είναι το σωστό τη δεδομένη στιγμή.





Να μείνω ή να φύγω; Πότε είναι η σωστή στιγμή;


Πολλοί νέοι αποφασίζουν να φύγουν από το πατρικό τους πριν να είναι αρκετά ώριμοι να το κάνουν ή μένουν περισσότερο με τους γονείς τους από ότι οι ίδιοι ή οι γονείς τους θα ήθελαν, συχνά γιατί σπουδάζουν ή δεν είναι σε θέση να βρουν δουλειά, οπότε δεν μπορούν να επωμιστούν τα έξοδα ενός σπιτιού και της ανεξάρτητης διαβίωσης.

Ο χρόνος που ένας νέος θα αποφασίσει να κάνει αυτό το βήμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μπορεί:

Να χρειάζεται να μένει πιο κοντά στη δουλειά  ή στις σπουδές του
Να έχει κάποια σχέση και να αποφασίσουν να συγκατοικήσουν
Να αποφασίσει να συγκατοικήσει με φίλους του
Να φύγει εξαιτίας κάποιας διαμάχης ή τσακωμού
Να του ζητήσουν οι γονείς του να μετακομίσει
Να έχει αποφασισει ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή να το κάνει

Οι αντιδράσεις των γονέων:

Το πώς θα αντιδράσουν οι γονείς εξαρτάται άμεσα από το λόγο για τον οποίο ο νέος επιλέγει να μετακομίσει και την ηλικία του. Μια προσχεδιασμένη αποχώρηση λόγω γάμου ή σπουδών γίνεται γενικά πιο εύκολα αποδεκτή. Μια μετακόμιση μετά από τσακωμό, για να μείνει ο νέος με μια σχέση του ή με άλλους ή μόνος του χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις. Ενδεχομένως οι γονείς να μην εγκρίνουν τους φίλους με τους οποίους ο νέος έχει επιλέξει να μείνει ή να ανησυχούν για την επιλογή του/της συντρόφου του παιδιού τους. Μπορεί να πιστεύουν ότι ο νέος έχει υιοθετήσει άλλες απόψεις από αυτές με τις οποίες μεγάλωσε και να ανησυχούν για το τι μπορεί να πιστέψουν οι φίλοι ή η σχέση τους για εκείνον ή εκείνους.  Ενδέχεται να ανησυχούν και για το ότι ότι οι νέοι δε θα μπορέσουν να φροντίσουν καλά τον εαυτό τους και δε θα τρώνε καλά, θα είναι ακατάστατοι και δε θα κάνουν τακτικά τις δουλειές του σπιτιού. Είναι πιθανό να νιώθουν λυπημένοι που θα χάσουν τη συντροφιά των παιδιών τους. Εξάλλου, υπάρχουν πολλοί γονείς που έχουν περάσει τη ζωή τους να σκέφτονται και να προσέχουν τα παιδιά τους. Αυτοί θα δυσκολευτούν πολύ να συνηθίσουν το κενό που μένει στο σπίτι.





Τι μπορείτε να κάνετε αν είστε ο γονιός

Εαν το παιδί σας έχει αποφασίσει να φύγει από το σπίτι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Θα έχετε διάφορες ανησυχίες αλλά το μόνο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή τη φάση είναι να πείτε στο νέο την άποψή σας και να εκφράσετε τις ανησυχίες σας. Οι διαμάχες και οι τσακωμοί δε θα βοηθήσουν.

Αντί για αυτό είναι καλύτερο να μπείτε στη διαδικσαία να καταλάβει ο ένας τον άλλον πριν την αποχώρηση του νέου, οπότε όταν αυτό γίνει, να έχετε μια καλή και ειλικρινή σχέση μεταξύ σας.

Εαν το παιδί σας επιλέξει να φύγει από το σπίτι μετά από καβγά που είχατε μεταξύ σας, προσπαθήστε να ηρεμήσετε την κατάσταση ώστε μια τόσο σοβαρή απόφαση να μην γίνει εν θερμώ.

Μερικοί γονείς έχετε αμφιβλίες και αντιρρήσεις σχετικά με την επιλογή συντρόφου του παιδιού σας. Ωστόσο, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι οι νέοι πρέπει να ζουν τη ζωή τους βασισμένη σε δικές τους επιλογές. Είναι σημαντικό να ανακαλύψουν μόνοι τους ποιο είναι το σωστό για τους ίδιους. Μην βάζετε τα παιδιά σας στη δύσκολη θέση να επιλέξουν ανάμεσα σε εσάς και το συντροφό τους. Εξάλλου υπάρχει πάντε η περίπτωση να χάσετε...

Εαν έχετε αμφιβολίες για τον τρόπο που τα παιδιά σας διαχειρίζονται τα οικονομικά τους θέματα και ανησυχείτε ότι δεν θα τα καταφέρουν, μπορείτε να τα παροτρύνετε για κάποιο διάστημα όσο μένουν ακόμα μαζί σας να δαχειριστούν ένα θέμα του σπιτιού βασισμένοι σε συγκεκριμένο budget για να δουν αν τελικά θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα και να μάθουν πώς θα μπορούσαν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους όταν δε θα είστε εκεί να βοηθήσετε.  

Η μετακόμιση είναι μια συναρπαστική εμπειρία για τους νέους. Προσπαθήστε να δείχνετε κατανόηση και υποστήριξη. Προσφερθείτε να βοηθήσετε να επιλεξουν σπίτι, έπιπλα ή αγαθά, αλλά να επέμβετε μόνο όσο και εφόσον σας επιτρέπουν.
Θα πρέπει να επιλέξετε ποια από τα πράγματα και τα έπιπλα που έχετε στο σπίτι που μένετε ανήκουν σε εκείνους.

Άλλος ένας παράγοντας που καλό θα ήταν να σκεφτείτε είναι αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας θα μετακινηθεί στο δωμάτιο αυτού που φεύγει, εαν θα το χρησιμοποιήσετε για κάποιον άλλο λόγο ή αν θα κρατήσετε το χώρο ως έχει, περιμένοντας ενδεχόμενη επιστροφή. Οι νέοι μπορεί να εκνευριστούν αν παρέμβετε στο χώρο τους πολύ νωρίς, ειδικά εαν βγάλετε από εκεί όλα τους τα πράγματα. Μια καλή αντιμετώπιση θα ήταν να αφήσετε όπως ήταν το δωμάτιο για κάποιο διάστημα, εαν είναι δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση αναλογιστείτε τι μήνυμα θα πάρει ο νέος με κάθε κίνηση που θα κάνετε στον χώρο του. Εαν πρέπει να μετακινήσετε ή και να πετάξετε προσωπικά τους αντικείμενα, ζητήστε τους να το κάνουν οι ίδιοι. Πρόκειται για πράγματα από την παιδική τους ηλικία που αφήνουν πίσω και έχουν συναισθηματική αξία για αυτούς.

Εαν ο λόγος που μετακομίζει ο νέος έχει να κάνει με κάποιο τσακωμό ή βίαιο γεγονός ή συνδέεται με ενδοοικογενειακή βία καλό θα ήταν να τον προτρέψετε να συμβουλευτεί κάποιον είδικό για να μπορέσει να ανακάμψει πιο σύντομα και ουσιαστικά.

Αν θέλετε να μάθετε γιατί οι έφηβοι απειλούνν ότι θα φύγουν από το σπίτι τους, πατήστε εδώ.

Τι μπορείτε να κάνετε για τους εαυτούς σας

Εάν έχετε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας χρονικά και συναισθηματικά στο μεγάλωμα των παιδιών σας, θα είναι μια δύσκολη περίοδος για εσάς. Σκεφτείτε ότι είναι πια καιρός να αλλάξει η φύση της σχέσης που έχετε με τα παιδιά σας, αλλά όχι και η αγάπη που τρέφετε ο ένας για τον άλλον.

Είναι καιρός να επαναπροσδιορίσετε πού θέλετε να στρέψετε την προσοχή και την ενέργειά σας.

Αυτό ενδέχεται να φέρει πίεση στο γάμο και στη σχέση με τον σύντροφό σας, από τη στιγμή που ο ένας θα θέλει να αλλάξει πράγματα στη ζωή του ενώ ο άλλος μπορεί να μην έχει αυτή την ανάγκη.

Είναι λοιπόν σημαντικό να μοιραστείτε με τον σύντροφό σας τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας προκειμένου να βρείτε μια νέα ισορροπία που να είναι αρεστή και στους δύο σας.

Είναι επίσης η ευκαιρία να θυμηθείτε πράγματα που θα θέλατε να κάνετε για τον εαυτό σας και που ενδεχομένως με τα παιδιά να είχαν μείνει «σε αναμονή»

Εντοπίστε τι είναι σημαντικό για εσάς και μην φοβάστε να δοκιμάσετε πράγματα. Ποτέ δεν είναι αργά να δοκιμάσετε κάτι καινούριο.





Επίσκεψη

Είναι σημαντικό ο νέος που δεν μένει πια μαζί σας να ξέρει ότι είναι ακόμα μέλος της οικογένειας ακόμα και αν δεν μοιράζεται το ίδιο σπίτι.

Χρειάζεται να νιώθει ευπρόσδεκος να σας επισκέπτεται.

Ωστόσο έχετε το δικαίωμα να το πείτε αν μια συμπερφορά δεν είναι ευπρόσδεκτη στο σπίτι σας. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε αν χρειαστεί: «Μπορείς να έρχεσαι στο σπίτι όποτε θέλεις, αλλά το να καπνίζεις, να βρίζεις ή να είσαι βίαιος δεν επιτρέπεται. Το τι κάνεις έξω από αυτό το σπίτι είναι δικό σου θέμα αλλά εδώ θα πρέπει να ακολουθείς τους δικούς μας κανόνες»

Εαν το παιδί σας έχει κάποιον σύντροφο που δεν συμπαθείτε ή δεν εγκρίνετε, θα πρέπει να σκεφτείτε καλά πριν αρνηθείτε να έρθουν μαζί, γιατί μπορεί μαζί να διώξετε και το παιδί σας. Συνήθως είναι πιο βοηθητικό να μην επιτρέψετε μια συμπεριφορά, παρά έναν άνθρωπο.

Θα πρέπει να έχετε πίστη στο ότι ο νέος άνθρωπος που έχετε μεγαλώσει με αγάπη και φροντίδα θα είναι σε θέση να βασιστεί στα συναισθήματα και τις ηθηκές αξίες με τις οποίες το μεγαλώσατε και τελικά να παρει τις κατάλληλες για τον ίδιο αποφάσεις.

Στο παρακάτω video φαίνονται οι δυσκολίες που και οι δυο μεριές αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της απόφασης και της αλλαγής αυτής:





Πολυδώρου Χριστίνα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου